1. 3. 2013

Otrávené krysy jako způsob vypuzení přemnožené bojgy hnědé

Žádný paranormální úkaz, ale promyšlený krok amerického ministerstva zemědělství - to bude "výsadek" zhruba dvou tisíc mrtvých a otrávených krys na americkém ostrově Guam. Důvodem je přemnožení stromového hada bojgy hnědé, který ve velkém decimuje ostrovní ptactvo.

Bojga hnědá
Poté, co plaz krysu napěchovanou paracetamolem pozře, by měl do 72 hodin pojít. Hlodavce budou shazovat helikoptéry na území o rozloze asi 100 akrů. Krysy budou připoutané ke kusům lepenky které budou označeny stužkami.
Ambibiciózní projekt za milion $ by měl odstartovat na jaře. Jeho cílem je úplné vymýcení bojgy hnědé, která se na Guam dostala po 2. světové válce, pravděpodobně  na palubě letadla či lodi z domovské Austrálie.

"Neviditelné" domy odolají zemětřesení


Vědci již dlouhou dobu pátrají po materiálu, který by umožnil vytvořit „neviditelný plášť“. Takový materiál by pracoval na principu odklonění vln elektromagnetického záření, které tvoří světlo. Mohl by být ale podobný princip využit i k odklonu zcela jiného typu vlnění, např. mechanického vlnění hornin během zemětřesení. Ale mohl!

Této myšlenky se nejprve chopili korejští a australští vědci, kteří v minulém roce vytvořili pro takový „neviditelný plášť proti zemětřesení“  teoretický model. Myšlenky se rychle chopili inženýři z francouzského Fresnelova institutu v Marseille vytvořili první skutečně funkční „prototyp“. Pokud ovšem lze o něčem takovém v tomto případě vůbec mluvit.

Testovací zařízení sestávalo z  10 šachet hlubokých 5 metrů o průměru 32 cm, které rozmístili ve vzdálenosti 1,73 m od sebe.  Tyto šachty naplnili speciálním (meta)materiálem.  Poté simulovali zemětřesení silným vibrafonem (v zemi umístěnou vibrující sondou) a pomocí akustických senzorů umístěných na povrchu zjišťovali, jak moc šachty proměnily šíření vibrací horninou.

Úspěch se sice konal, k uplatnění myšlenky praxi, kdy by mohl zachránit stovky životů, si však nový vynález bude ještě nějakou dobu hledat cestu. Existuje například nebezpečí, že odražené vlny zničí budovy v okolí. Vědci proto budou hledat materiál, který vlny spíše pohlcuje místo toho, aby je odrážel.


Jezero Caddo - Cypřišová nádhera

Vzhled cypřišů vytváří na jezeře kouzelné prostředí
Na hranici amerických států Texas a Louisiana najdete malý přírodní zázrak – jezero Caddo, na jehož březích rostou největší cypřišové lesy na světě. Caddo je jediné texaské jezero, které vzniklo přirozeným způsobem. Na počátku XIX. století se na řece Red River vytvořila hráz z naplavenin a popadaných kmenů. Bobři hráz zpevnili, až vznikla přehrada, která zablokovala přirozený říční tok. To byl počátek existence jezera s jedinečnou okolní přírodou.

28. 2. 2013

Čínský zázrak přírody - Bílé vodní terasy

Nádherné bílé vodní  terasy v Číně
Plateau Baishi, také známé jako bílé vodní terasy se nachází v jihovýchodní Číně v oblasti Shangri-La. Doplňují krásné podhůří Haba Snow Mountain ve výšce 2 000 metrů nad mořem. Na délku mají až 140 metrů a na šířku o 20 metrů více. Po tisíce let stéká po terasách akumulovaná voda s vápencem uhelnatým. Ta má na svědomí právě vznik těchto teras. Plateau Baishi je pro místní obyvatelé posvátné místo, považují ho za kolébku etnického náboženství "dunba".

27. 2. 2013

Sexuální zajímavosti z říše zvířat




Pokud byste chtěli vidět největší penis na světě, vězte, že byste se museli sblížit s velrybou. Takový plejtvák obrovský má penis až třímetrový s obvodem kolem 45 cm. Když ovšem porovnáme velikost pohlavního orgánu s celkovou figurou, zas tak obdařený tento kytovec není.

Na velikosti záleží

V poměru k velikosti těla mají největší penis členovci svijonožci. Jedná se o několikacentimetrové korýše, kteří žijí ve vodě přisedlí k podkladu. Aby se mohli množit, naučili se vysouvat svůj penis mimo vápenatou schránku a měnit jeho tvar: buď může být kratší, tlustší a lépe ovladatelný, nebo se natáhne do délky, a pak dosáhne dál. Maximálně může být osmkrát delší než samotný svijonožec. Umíte si takový orgán představit u člověka nebo u plejtváka?



Smysl orgasmu u zvířat

Vědci se také zabývali otázkou, zda samice ze světa zvířat zažívají orgasmus. Podle vědců, kteří se těmito živočišnými druhy zabývají, prý orgasmus zažívají ramlice (samice králíka), krysy, činčily, veverky, kobyly, krávy, slonice, feny, fretky a další. "Velmi často jsem pozoroval poměrně jednoznačnou reakci odpovídající vyvrcholení, z něhož samice náhle upadá opět do klidného stavu," uvádí se v publikaci popisující sex ramlic.

Zakázané sebeuspokojování

Bez zajímavosti není ani zvířecí masturbace. Člověk tak nějak čeká, že se tato aktivity týkají pohlavních orgánů... Ale třeba jeleni v říji pro sebeuspokojení na svůj penis nemusí ani sáhnout. V tomto období totiž mají extrémně citlivé parohy, a tak jim k uspokojení stačí, aby se jimi třeli o zem. K dosažení vyvrcholení jim pak stačí třeba i jen několik sekund.

Viditelné spermie

Pokud si myslíte, že spermie je malá buňka okem neviditelná, máte pravdu – platí to pro většinu živočišných druhů. Ovšem nikoli například pro primitivní žabky z čeledi pestrankovitých, které mají spermie velké až 2 milimetry, a pro hmyz z čeledi znakoplavkovitých, který má spermie až jedenapůlcentimetrové! V poměru k vlastnímu rozměru pak jsou rekordmany korýši lasturnatky, u nichž může být spermie i několikanásobně větší než jejich vlastní (maximálně dvoumilimetrové) tělo – je to možné díky tomu, že po svém vzniku je spermie stočená do kompaktního útvaru.

Pravý smysl páření

Zatímco lidská matka má obvykle dost práce i s jedním dítětem a k osmerčatům se dostane jen s pomocí medicíny, jiní savci jsou mnohem plodnější. Nejpočetnější vrh mláďat byl zaznamenán u bodlína druhu Centetes ecaudatus, který žije na Madagaskaru a Komorských ostrovech. Najednou se narodilo 36 mláďat.



Ilumináti

Ilumináti jsou díky proslulému románu autora bestselerů Dana Browna Andělé a Démoni dnes považováni za jednu z předních tajných společností ovládajících svět. Skutečnost je však jiná. Podle ověřených pramenů byl totiž jejich řád aktivní jen velice krátce, a to mezi lety 1776-1784.

Obyčejný čtenářský kroužek

Ten kdo hledá v jejich existenci jakákoliv tajemství a mocenské ambice, bude zklamán. Bratrstvo iluminátů vzniklo v onom roce 1776 sice jako tajná společnost, ale v praxi fungovalo spíše jako čtenářský kroužek. Zakladatel bratrstva, německý profesor Adam Weishaupt (1748-1830) totiž považoval nejrůznější tajné spolky, které vznikaly v tehdejší Evropě, za tmářské. Spolek tedy vznikl jaksi na truc a hlavní činností jeho členů byla četba prací osvícenských filosofů, což mělo bratry přivést na správnou cestu. Je pravdou, že se mu pro bratrstvo podařilo získat i tak známé osobnosti, jako byl Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) či vévodu Karla Augusta (1758-1809), ale to bylo všechno. Přišel rok 1784 a bavorský kufiřt, kníže Karl Theodor (1744-1817) milé ilumináty zakázal, protože prý chtěli svrhnout katolickou vládu a nahradit je liberální republikou. V době největšího (!) rozkvetu měli v celé Evropě sotva 3000 členů a pro nás je zajímavé, že velká část z nich byla usazena v Čechách. 


Dílo velkého mystifikátora

Kde se tedy vzali ony "zaručené" informace o tom, že ilumináti kontrolují světové vlády a banky ? Údajně se v jejich režii odehrála celá řada přelomových událostí od Francouzské revoluce pro útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001. "Cílem iluminátů je degradovat a zotročit lidstvo, alespoň psychicky a duchovně, pokud ne fyzicky. Vliv této skupiny je jako rakovina, která se šíří společností.", tvrdí dokonce současný kanadský spisovatel Henry Makow, autor dvou knih o iluminátech. Je zajímavé, že všechny konspirační teorie o všemocných iluminátech se vyrojili až po roce 2000, kdy vydal velký mystifikátor Dan Brown svůj román Andělé a démoni. Téma jakési tajné společnosti ovládající svět bylo výborným soustem pro senzacechtivé novináře a rádoby badatele, kteří se dnes předhánějí v dodávání zaručených důkazů o existenci iluminátů. 


Iluminátský symbol na penězích ?

Iluminátský symbol ?
A důkazy o existenci celosvětové spiknutí jsou prý všude kolem. Podívejte se například na americkou jednodolarovou bankovku. Na zadní straně uvidíte pyramidu, nad kterou se vznáší oko v trojúhelníku. Právě to je podle některých konsp. teoretiků symbol iluminátů. Oko v trojúhelníku je poměrně běžný symbol, který se používal dávno předtím, než původní spolek iluminátů vznikl. Nevěříte ?
Jeden takový najdete dokonce i u nás - na sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí v Olomouci, ten byl postaven mezi lety 1716 až 1754.

Tvrzení o celosvětové iluminátské konspiraci se tedy zakládají spíše na spekulacích než na ověřených faktech...







Co se stane, když nepůjde elektřina

1 hodina po výpadku:

Kolabuje veškerá doprava, zastavují se vlaky, metro i tramvaje. Stovky zraněných a desítky mrtvých při dopravních nehodách. Přestávají fungovat čerpací stanice pohonných hmot.


 6 hodin po výpadku:

Urychleně jsou stahována ze svých tras všechna letadla, protože hrozí výpadky proudu na letištích fungujících na dosud náhradní zdroje. Z obchodů mizí baterie, svíčky a svítilny.


 12 hodin po výpadku:

V domácnostech a obchodech se kazí potraviny v lednicích, začínají kolabovat menší náhradní zdroje, v bytech začíná být zima. Ve většině domácností se nedá vařit. Nefungují bankomaty, lidem docházejí hotové peníze. benzin a nafta se vyvažují na černém trhu zlatem.


 24 hodin po výpadku:

Byty jsou prochladlé, kazí se potraviny v mrazácích, kolabují další náhradní zdroje. Přestávají fungovat telefony, mobilní sítě, internet. Nefunguje ani online bankovnictví. Protože docházejí pohonné hmoty v agregátech, přestávají vysílat rozhlasové a televizní stanice závislé na náhradních zdrojích. V nemocnicích se ruší náročné operace a poskytuje se jen nejnutnější léčba.


48 hodin po výpadku:


Lidem docházejí potraviny a obchody či restaurace jsou zavřené. Začíná rabování a rázem se zvyšuje zločinnost. V oblastech, kde je dodávka vody závislá na elektřině, jsou lidé na suchu. Nejhůře jsou na tom lidé ve městech, kteří nemají vlastní zdroje pitné vody. Armáda zásobuje pohonnými hmotami pro agregáty a vodou především nemocnice a vládní úřady.

72 hodin po výpadku:


Totální chaos především ve městech. Nefunguje už vůbec nic. K udržení pořádku je nasazena armáda, ale brzy ztrácí kontrolu nad zločinností. Na vesnicích je klidněji, lidé mají vodu, většinou náhradní topení a mohou vařit ze zásob. Nikde se nepracuje, ztráty jsou do desítek miliard.


 96 hodin po výpadku:

Armáda začíná zásobovat obyvatelstvo měst z krizových zásob. Lidé se perou o jídlo a vodu, přibývají tisíce mrtvých. Pokud jsou mrazy, rychle narůstá počet umrznutých.


 120 hodin po výpadku:

Elektřina je velmi důležitá, co by se ovšem stalo kdyby nebyla ?
ZAČÍNÁ STŘEDOVĚK...





Tarantule není tak nebezpečná, jak si myslíte

Tarantule
Tarantuli, patřící do čeledi slíďákovitých (Lycosidae), provází nepříliš dobrá pověst. Je to prý pavouk zabiják, jehož kousnutí je pro člověka smrtelné. Nevěřte této pověře!

Síla jedu tarantule se až tolik neliší od běžných domácích pavouků. Pokud to nevíte, tak jedovatí jsou vlastně téměř všichni pavouci - a že je jich na světě požehnaně - až 25 000 druhů. Jen slíďákovitých je na světě asi 2300 druhů a z toho jich u nás žije na 260 druhů...
Díky postupnému oteplování kontinentu se již můžeme dokonce na jihu Moravy setkat s opravdovou tarantulí nesoucí jméno slíďák tatarský.

Jak to doopravdy je ?

Svoji špatnou pověst mají tarantule nejspíše kvůli svým rozměrům. Jejich tělo dosahuje délky 4 centimetrů a rozpětí nohou je až 10 centimetrů. Přičteme-li k tomu jejich ochlupení a výrazné oči, jde z nich opravdu strach. Jed evropských slíďáků je však velmi slabý a způsobí po kousnutí jen drobný otok a zarudnutí kůže. Výrazně jedovatější jsou jihoamerické druhy, jejichž kousnutí může způsobit horečky a dýchací potíže.

26. 2. 2013

Jak vypadá Merkur


Americká sonda Messenger pořídila nové záběry Merkuru - zaměřila se tentokrát na jeho chemické, minerální a geologické složení. Výsledkem je tato fotografie.

Fotografie je samozřejmě upravená - stejným způsobem se upravují skor všechny snímky NASA. Jsou na ní zdůrazněna místa s odlišným chemickým složením - například oranžová místa jsou výsledkem sopečné činnosti. Nejvýraznější je oblast Caloris, kterou můžete vidět v horní části snímku.

Sonda Messenger je vůbec první družice, která pozoruje Merkur takhle zblízka. Díky rychlé rotaci planety kolem Slunce bylo už jen přiblížení extrémně obtížné.

"Je to prapodivná planeta," komentoval snímek fyzik David Blewett z the Applied Physics Laboratory. Merkur je nejmenší planetou naší Sluneční soustavy - a to od té doby, co byl Pluto ze seznamu před nedávnem vyřazen. Merkur je výjimečný tím, že má stejně jako Země magnetické pole - na rozdíl od Marsu a Venuše. Díky své poloze v těsné blízkosti Slunce je Merkur velice těžký. Jak to souvisí?

Vznik Merkuru probíhal velmi odlišně od ostatních planet. Když Slunce vznikalo, odsouvalo lehčí plyn a prach na okraj systému - a ty těžší zůstaly v jeho blízkosti. Merkur je proto vytvořený z mnoha těžších prvků, především ze železa. V podstatě jde o obrovskou kouli železa s tenkou křemíkovou slupkou. Jádro planety tvoří 75 procent celé planety!



Kareta a její náhradní končetiny


Yu svůj boj nevzdala
Pětadvacetiletá samice karety obecné jménem Yu přišla o přední nohy pravděpodobně po střetu se žralokem. Žije v akváriu Suma poblíž města Kobe na západě Japonska. Místní vědci se jí již 27x pokusili vyrobit funkční protézy, avšak zdárně skončil až letošní pokus. Gumové končetiny jsou připevněny k vestě, kterou má želva navléknutou přes hlavu.
Yu váží 96 kg a její krunýř měří 82 cm. V roce 2008 byla nalezena v rybářské síti a chyběla jí třetina pravé přední končetiny a polovina levé přední. Není jediným zvířetem žijícím s umělou náhradou. Po světě existuje například několik delfínů s umělým ocasem, čáp s novým zobákem a mnoho dalších zvířat, která mají umělé končetiny.

Proč nám cuká oční víčko ?!


Svalové cukání ve víčku či v noze potká čas od času každého, tvrdí Dr. Daniel Drachman z univerzity Johna Hopkinse (Baltimore, Maryland). Nejběžnější samovolné záškuby svalových vláken se nazívají fascikulace a mohou se vyskytnout kdekoliv v těle. Podle Drachmana se však nejčastěji objevují v nohách a v očních víčkách.


Co tento jev způsobuje ?

Fascikulaci podporuje řada faktorů – nedostatek spánku, námaha, málo hořčíku či požívání stimulantů (zejména kofeinu). Co konkrétně však vyvolá tento jev není dosud známo. Je třeba si uvědomit, že ne všechny záškuby jsou fascikulace a mohou být příznakem vážné choroby (např. amyotrofické laterální sklerózy). Tento jev je však velmi ojedinělý a v naprosté většině případů nemají záškuby žádný vliv na zdravotní stav.
Jak tedy poznáme, zda se jedná o běžnou fascikulaci?

 Drachman uvádí, že pokud jsou záškuby patrné na pohled, nemáme se čeho obávat. Fascikulace totiž zapojuje tzv. motorickou jednotku, která obsahuje motorický neuron. Ten rozpohybuje několik svalových vláken, tudíž je pohyb viditelný. Nebezpečná svalová fibrilace však škube pouze jedním vláknem a není tedy vidět.


25. 2. 2013

Kenny - Jedinečný bílý tygr

Tento tygr neměl zrovna dobrý osud, žije v zajetí a také se od ostatních vzácných bílých tygrů liší svojí deformací a mozkovou poruchou, za kterou můžou (kdo jiný) lidé. Chovatelé se totiž rozhodli obnovit bílé tygry s očekáváním modrých očí, bílé kožešiny a modrých očí. Bohužel Kenny takový není, ale žije...

Vyzbrojování světa - Schéma


Vyfotil blesk, který ho mohl zabít

Australan Luke Wormald byl během silné bouře uvězněn u pláže pod malým přístřeškem a rozhodl se zkrátit si krušné chvíle aspoň focením blesků. Zachytil přitom snímek, na který může být opravdu hrdý. Snímek není datovaný, Wormald jej zveřejnil tuto středu.
Ačkoliv je Luke Wormald pouze amatérský fotograf, podařilo se mu na australském Zlatém pobřeží dokonale zachytit blesk, který udeřil jen desítky metrů od něj takovou silou, že mu vibrovalo celé tělo. Kdyby udeřil blíže, mohl Wormald přijít o život.Není to poprvé, co se někomu podařilo zachytit blízký úder blesku, avšak kvalita Australanova snímku je vzhledem k tomu, že je focení pouze jeho hobby, opravdu neskutečná.

Erupce italské Etny jsou vidět z vesmíru


Už několik týdnů hrozilo, že italská sopka Etna bude zase soptit. A je to tady: od 19. února šlehají z jejího kráteru plameny a vytéká láva.

Záběry pořízené z bezprostřední blízkosti odhalují, jak taková erupce vypadá. Šlo o zatím nejsilnější erupci tohoto roku a jednu z nejmocnějších za poslední dvě desítky let. Video pořídil Klaus Dorschfeldt z Italského národního ústavu pro geologii a vulkanologii.
Roku 2011 byla erupce Etny tak silná, že ji šlo pozorovat i z Mezinárodní stanice ISS. Letos jsou vidět z Mezinárodní vesmírné stanice také.

Fotografie tsunami, nebo ne ?!

Okolí Ženevy 
Třicetiletý fotograf Alex Teuscher v Ženevě zažil neskutečný pohled na švýcarské kopce, které spolu s mraky dávali dojem, že vidí tsunami. Tento zajímavý moment ihned zvěčnil fotografií, dokonce si to natočil.

Veterinární stanice v Bogotě zachraňuje tisíce zvířat

Bezbranné mládě papouška druhu Brotogeris jugularis má štěstí. Je na veterinární klinice v západní Bogotě v Kolumbii a dobře se tam o něj starají.

Místní zvířecí nemocnice je financována ministerstvem životního prostředí, ale i tak je jejich situace velmi složitá. Každoročně přijmou 3 000 až 3 500 zvířat, většinou jde o poraněná zvířata zabavená pytlákům. Každoročně nemocnice potřebuje více než půl milionu dolarů. Jejich práce má ale smysl – 70 % zachráněných zvířat pracovníci vrací zpět do přírody a zbývajících 30 % skončí v zoologických zahradách po celé zemi.

Jezero Chebarkul - Místo dopadu meteoritu v Rusku


Ruské jezero s názvem Chebarkul donedávna téměř nikdo neznal, po 15. únoru se však stalo velmi střeženým místem.
Vyhledat místa dopadu meteoritů se v pátek vydalo osm letadel ruského ministerstva pro mimořádné události. Na zemi bylo do pátracích akcí zapojeno podle ruských úřadů 20 000 lidí a 4000 pátracích vozidel. Jejich snaha byla nakonec úspěšná - kráter byl nalezen u jezera Čebarkul. Zvýšenou radiaci tam přístroje nezaznamenaly.

Tlaková vlna meteoritu zranila přes tisíc lidí, ruská akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se ve výšce 30 až 50 km.

Jak to vypadá s meteority u nás v Česku ?
Největší meteorit, který dopadl na území ČR, je metorit Loket, který měl kolem 107 kg. V roce 1812 byl rozřezán. Jeho malá část o hmotnosti 6,6 kg se nalézá i v Národním muzeu.

Největší meteorit ve sbírce Národního muzea se jmenuje Canyon Diablo (USA) o hmotnosti 69,2 kg. K hromadnému pádu meteoritů u nás došlo v roce 1808 u Stonařova jižně od Jihlavy. Odhadem šlo až o 300 meteoritů, nalezeno bylo údajně jen 66 kusů.  Žádné škody tehdy nebyly zaznamenány.
Ve sbírkách muzea jsou dva meteority, které prorazily střechu, nikoho však naštěstí nezranily. První z nich, Broumov, dopadl 14. června 1847 ve dvou kusech u Hejtmánkovic u Broumova a mezi Broumovem a Křinicemi v cihelně. Prvý pozorovaný kus se zaryl poměrně hluboko do země, druhý prorazil střechu cihlářova domku, rozbil pelest postele, kde spaly děti, a skončil v roztříštěné podlaze. Nalezený kus byl částečně obalen nazlátlou slámou a cihlář si pomyslel, že mu Pánbůh posílá kus zlata, aby mu pomohl z bídy. Brzy se však ukázalo, že jde o železo.16. září 1969 pak dopadl na střechu rodinného domku  v obci Suchý Důl severovýchodně od Police nad Metují kamenný meteorit, který se po nárazu rozštěpil na několik kusů. Původní meteorit měl hmotnost 840 gramů, z čehož na úlomky připadlo asi 60 gramů.




Kamerunské kozy - Stromolezci


Takhle to vypadá, když dostanou hlad.