27. 2. 2013

Ilumináti

Ilumináti jsou díky proslulému románu autora bestselerů Dana Browna Andělé a Démoni dnes považováni za jednu z předních tajných společností ovládajících svět. Skutečnost je však jiná. Podle ověřených pramenů byl totiž jejich řád aktivní jen velice krátce, a to mezi lety 1776-1784.

Obyčejný čtenářský kroužek

Ten kdo hledá v jejich existenci jakákoliv tajemství a mocenské ambice, bude zklamán. Bratrstvo iluminátů vzniklo v onom roce 1776 sice jako tajná společnost, ale v praxi fungovalo spíše jako čtenářský kroužek. Zakladatel bratrstva, německý profesor Adam Weishaupt (1748-1830) totiž považoval nejrůznější tajné spolky, které vznikaly v tehdejší Evropě, za tmářské. Spolek tedy vznikl jaksi na truc a hlavní činností jeho členů byla četba prací osvícenských filosofů, což mělo bratry přivést na správnou cestu. Je pravdou, že se mu pro bratrstvo podařilo získat i tak známé osobnosti, jako byl Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) či vévodu Karla Augusta (1758-1809), ale to bylo všechno. Přišel rok 1784 a bavorský kufiřt, kníže Karl Theodor (1744-1817) milé ilumináty zakázal, protože prý chtěli svrhnout katolickou vládu a nahradit je liberální republikou. V době největšího (!) rozkvetu měli v celé Evropě sotva 3000 členů a pro nás je zajímavé, že velká část z nich byla usazena v Čechách. 


Dílo velkého mystifikátora

Kde se tedy vzali ony "zaručené" informace o tom, že ilumináti kontrolují světové vlády a banky ? Údajně se v jejich režii odehrála celá řada přelomových událostí od Francouzské revoluce pro útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001. "Cílem iluminátů je degradovat a zotročit lidstvo, alespoň psychicky a duchovně, pokud ne fyzicky. Vliv této skupiny je jako rakovina, která se šíří společností.", tvrdí dokonce současný kanadský spisovatel Henry Makow, autor dvou knih o iluminátech. Je zajímavé, že všechny konspirační teorie o všemocných iluminátech se vyrojili až po roce 2000, kdy vydal velký mystifikátor Dan Brown svůj román Andělé a démoni. Téma jakési tajné společnosti ovládající svět bylo výborným soustem pro senzacechtivé novináře a rádoby badatele, kteří se dnes předhánějí v dodávání zaručených důkazů o existenci iluminátů. 


Iluminátský symbol na penězích ?

Iluminátský symbol ?
A důkazy o existenci celosvětové spiknutí jsou prý všude kolem. Podívejte se například na americkou jednodolarovou bankovku. Na zadní straně uvidíte pyramidu, nad kterou se vznáší oko v trojúhelníku. Právě to je podle některých konsp. teoretiků symbol iluminátů. Oko v trojúhelníku je poměrně běžný symbol, který se používal dávno předtím, než původní spolek iluminátů vznikl. Nevěříte ?
Jeden takový najdete dokonce i u nás - na sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí v Olomouci, ten byl postaven mezi lety 1716 až 1754.

Tvrzení o celosvětové iluminátské konspiraci se tedy zakládají spíše na spekulacích než na ověřených faktech...







Žádné komentáře:

Okomentovat