26. 2. 2013

Proč nám cuká oční víčko ?!


Svalové cukání ve víčku či v noze potká čas od času každého, tvrdí Dr. Daniel Drachman z univerzity Johna Hopkinse (Baltimore, Maryland). Nejběžnější samovolné záškuby svalových vláken se nazívají fascikulace a mohou se vyskytnout kdekoliv v těle. Podle Drachmana se však nejčastěji objevují v nohách a v očních víčkách.


Co tento jev způsobuje ?

Fascikulaci podporuje řada faktorů – nedostatek spánku, námaha, málo hořčíku či požívání stimulantů (zejména kofeinu). Co konkrétně však vyvolá tento jev není dosud známo. Je třeba si uvědomit, že ne všechny záškuby jsou fascikulace a mohou být příznakem vážné choroby (např. amyotrofické laterální sklerózy). Tento jev je však velmi ojedinělý a v naprosté většině případů nemají záškuby žádný vliv na zdravotní stav.
Jak tedy poznáme, zda se jedná o běžnou fascikulaci?

 Drachman uvádí, že pokud jsou záškuby patrné na pohled, nemáme se čeho obávat. Fascikulace totiž zapojuje tzv. motorickou jednotku, která obsahuje motorický neuron. Ten rozpohybuje několik svalových vláken, tudíž je pohyb viditelný. Nebezpečná svalová fibrilace však škube pouze jedním vláknem a není tedy vidět.


Žádné komentáře:

Okomentovat