25. 2. 2013

Kenny - Jedinečný bílý tygr

Tento tygr neměl zrovna dobrý osud, žije v zajetí a také se od ostatních vzácných bílých tygrů liší svojí deformací a mozkovou poruchou, za kterou můžou (kdo jiný) lidé. Chovatelé se totiž rozhodli obnovit bílé tygry s očekáváním modrých očí, bílé kožešiny a modrých očí. Bohužel Kenny takový není, ale žije...

Vyzbrojování světa - Schéma


Vyfotil blesk, který ho mohl zabít

Australan Luke Wormald byl během silné bouře uvězněn u pláže pod malým přístřeškem a rozhodl se zkrátit si krušné chvíle aspoň focením blesků. Zachytil přitom snímek, na který může být opravdu hrdý. Snímek není datovaný, Wormald jej zveřejnil tuto středu.
Ačkoliv je Luke Wormald pouze amatérský fotograf, podařilo se mu na australském Zlatém pobřeží dokonale zachytit blesk, který udeřil jen desítky metrů od něj takovou silou, že mu vibrovalo celé tělo. Kdyby udeřil blíže, mohl Wormald přijít o život.Není to poprvé, co se někomu podařilo zachytit blízký úder blesku, avšak kvalita Australanova snímku je vzhledem k tomu, že je focení pouze jeho hobby, opravdu neskutečná.

Erupce italské Etny jsou vidět z vesmíru


Už několik týdnů hrozilo, že italská sopka Etna bude zase soptit. A je to tady: od 19. února šlehají z jejího kráteru plameny a vytéká láva.

Záběry pořízené z bezprostřední blízkosti odhalují, jak taková erupce vypadá. Šlo o zatím nejsilnější erupci tohoto roku a jednu z nejmocnějších za poslední dvě desítky let. Video pořídil Klaus Dorschfeldt z Italského národního ústavu pro geologii a vulkanologii.
Roku 2011 byla erupce Etny tak silná, že ji šlo pozorovat i z Mezinárodní stanice ISS. Letos jsou vidět z Mezinárodní vesmírné stanice také.

Fotografie tsunami, nebo ne ?!

Okolí Ženevy 
Třicetiletý fotograf Alex Teuscher v Ženevě zažil neskutečný pohled na švýcarské kopce, které spolu s mraky dávali dojem, že vidí tsunami. Tento zajímavý moment ihned zvěčnil fotografií, dokonce si to natočil.

Veterinární stanice v Bogotě zachraňuje tisíce zvířat

Bezbranné mládě papouška druhu Brotogeris jugularis má štěstí. Je na veterinární klinice v západní Bogotě v Kolumbii a dobře se tam o něj starají.

Místní zvířecí nemocnice je financována ministerstvem životního prostředí, ale i tak je jejich situace velmi složitá. Každoročně přijmou 3 000 až 3 500 zvířat, většinou jde o poraněná zvířata zabavená pytlákům. Každoročně nemocnice potřebuje více než půl milionu dolarů. Jejich práce má ale smysl – 70 % zachráněných zvířat pracovníci vrací zpět do přírody a zbývajících 30 % skončí v zoologických zahradách po celé zemi.

Jezero Chebarkul - Místo dopadu meteoritu v Rusku


Ruské jezero s názvem Chebarkul donedávna téměř nikdo neznal, po 15. únoru se však stalo velmi střeženým místem.
Vyhledat místa dopadu meteoritů se v pátek vydalo osm letadel ruského ministerstva pro mimořádné události. Na zemi bylo do pátracích akcí zapojeno podle ruských úřadů 20 000 lidí a 4000 pátracích vozidel. Jejich snaha byla nakonec úspěšná - kráter byl nalezen u jezera Čebarkul. Zvýšenou radiaci tam přístroje nezaznamenaly.

Tlaková vlna meteoritu zranila přes tisíc lidí, ruská akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se ve výšce 30 až 50 km.

Jak to vypadá s meteority u nás v Česku ?
Největší meteorit, který dopadl na území ČR, je metorit Loket, který měl kolem 107 kg. V roce 1812 byl rozřezán. Jeho malá část o hmotnosti 6,6 kg se nalézá i v Národním muzeu.

Největší meteorit ve sbírce Národního muzea se jmenuje Canyon Diablo (USA) o hmotnosti 69,2 kg. K hromadnému pádu meteoritů u nás došlo v roce 1808 u Stonařova jižně od Jihlavy. Odhadem šlo až o 300 meteoritů, nalezeno bylo údajně jen 66 kusů.  Žádné škody tehdy nebyly zaznamenány.
Ve sbírkách muzea jsou dva meteority, které prorazily střechu, nikoho však naštěstí nezranily. První z nich, Broumov, dopadl 14. června 1847 ve dvou kusech u Hejtmánkovic u Broumova a mezi Broumovem a Křinicemi v cihelně. Prvý pozorovaný kus se zaryl poměrně hluboko do země, druhý prorazil střechu cihlářova domku, rozbil pelest postele, kde spaly děti, a skončil v roztříštěné podlaze. Nalezený kus byl částečně obalen nazlátlou slámou a cihlář si pomyslel, že mu Pánbůh posílá kus zlata, aby mu pomohl z bídy. Brzy se však ukázalo, že jde o železo.16. září 1969 pak dopadl na střechu rodinného domku  v obci Suchý Důl severovýchodně od Police nad Metují kamenný meteorit, který se po nárazu rozštěpil na několik kusů. Původní meteorit měl hmotnost 840 gramů, z čehož na úlomky připadlo asi 60 gramů.




Kamerunské kozy - Stromolezci


Takhle to vypadá, když dostanou hlad.