27. 2. 2013

Tarantule není tak nebezpečná, jak si myslíte

Tarantule
Tarantuli, patřící do čeledi slíďákovitých (Lycosidae), provází nepříliš dobrá pověst. Je to prý pavouk zabiják, jehož kousnutí je pro člověka smrtelné. Nevěřte této pověře!

Síla jedu tarantule se až tolik neliší od běžných domácích pavouků. Pokud to nevíte, tak jedovatí jsou vlastně téměř všichni pavouci - a že je jich na světě požehnaně - až 25 000 druhů. Jen slíďákovitých je na světě asi 2300 druhů a z toho jich u nás žije na 260 druhů...
Díky postupnému oteplování kontinentu se již můžeme dokonce na jihu Moravy setkat s opravdovou tarantulí nesoucí jméno slíďák tatarský.

Jak to doopravdy je ?

Svoji špatnou pověst mají tarantule nejspíše kvůli svým rozměrům. Jejich tělo dosahuje délky 4 centimetrů a rozpětí nohou je až 10 centimetrů. Přičteme-li k tomu jejich ochlupení a výrazné oči, jde z nich opravdu strach. Jed evropských slíďáků je však velmi slabý a způsobí po kousnutí jen drobný otok a zarudnutí kůže. Výrazně jedovatější jsou jihoamerické druhy, jejichž kousnutí může způsobit horečky a dýchací potíže.

Žádné komentáře:

Okomentovat