25. 2. 2013

Jezero Chebarkul - Místo dopadu meteoritu v Rusku


Ruské jezero s názvem Chebarkul donedávna téměř nikdo neznal, po 15. únoru se však stalo velmi střeženým místem.
Vyhledat místa dopadu meteoritů se v pátek vydalo osm letadel ruského ministerstva pro mimořádné události. Na zemi bylo do pátracích akcí zapojeno podle ruských úřadů 20 000 lidí a 4000 pátracích vozidel. Jejich snaha byla nakonec úspěšná - kráter byl nalezen u jezera Čebarkul. Zvýšenou radiaci tam přístroje nezaznamenaly.

Tlaková vlna meteoritu zranila přes tisíc lidí, ruská akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se ve výšce 30 až 50 km.

Jak to vypadá s meteority u nás v Česku ?
Největší meteorit, který dopadl na území ČR, je metorit Loket, který měl kolem 107 kg. V roce 1812 byl rozřezán. Jeho malá část o hmotnosti 6,6 kg se nalézá i v Národním muzeu.

Největší meteorit ve sbírce Národního muzea se jmenuje Canyon Diablo (USA) o hmotnosti 69,2 kg. K hromadnému pádu meteoritů u nás došlo v roce 1808 u Stonařova jižně od Jihlavy. Odhadem šlo až o 300 meteoritů, nalezeno bylo údajně jen 66 kusů.  Žádné škody tehdy nebyly zaznamenány.
Ve sbírkách muzea jsou dva meteority, které prorazily střechu, nikoho však naštěstí nezranily. První z nich, Broumov, dopadl 14. června 1847 ve dvou kusech u Hejtmánkovic u Broumova a mezi Broumovem a Křinicemi v cihelně. Prvý pozorovaný kus se zaryl poměrně hluboko do země, druhý prorazil střechu cihlářova domku, rozbil pelest postele, kde spaly děti, a skončil v roztříštěné podlaze. Nalezený kus byl částečně obalen nazlátlou slámou a cihlář si pomyslel, že mu Pánbůh posílá kus zlata, aby mu pomohl z bídy. Brzy se však ukázalo, že jde o železo.16. září 1969 pak dopadl na střechu rodinného domku  v obci Suchý Důl severovýchodně od Police nad Metují kamenný meteorit, který se po nárazu rozštěpil na několik kusů. Původní meteorit měl hmotnost 840 gramů, z čehož na úlomky připadlo asi 60 gramů.




Žádné komentáře:

Okomentovat