1. 3. 2013

"Neviditelné" domy odolají zemětřesení


Vědci již dlouhou dobu pátrají po materiálu, který by umožnil vytvořit „neviditelný plášť“. Takový materiál by pracoval na principu odklonění vln elektromagnetického záření, které tvoří světlo. Mohl by být ale podobný princip využit i k odklonu zcela jiného typu vlnění, např. mechanického vlnění hornin během zemětřesení. Ale mohl!

Této myšlenky se nejprve chopili korejští a australští vědci, kteří v minulém roce vytvořili pro takový „neviditelný plášť proti zemětřesení“  teoretický model. Myšlenky se rychle chopili inženýři z francouzského Fresnelova institutu v Marseille vytvořili první skutečně funkční „prototyp“. Pokud ovšem lze o něčem takovém v tomto případě vůbec mluvit.

Testovací zařízení sestávalo z  10 šachet hlubokých 5 metrů o průměru 32 cm, které rozmístili ve vzdálenosti 1,73 m od sebe.  Tyto šachty naplnili speciálním (meta)materiálem.  Poté simulovali zemětřesení silným vibrafonem (v zemi umístěnou vibrující sondou) a pomocí akustických senzorů umístěných na povrchu zjišťovali, jak moc šachty proměnily šíření vibrací horninou.

Úspěch se sice konal, k uplatnění myšlenky praxi, kdy by mohl zachránit stovky životů, si však nový vynález bude ještě nějakou dobu hledat cestu. Existuje například nebezpečí, že odražené vlny zničí budovy v okolí. Vědci proto budou hledat materiál, který vlny spíše pohlcuje místo toho, aby je odrážel.


Žádné komentáře:

Okomentovat